Miten vältän ylimääräiset joulukilot?

Joulu on taas, joulu on taas, kattilat täynnä puuroo”! Joulu, vuoden ehkä rakastetuin juhla, on taas täällä. Siinä missä suomalaiseen jouluun kuuluu keskeisesti yhdessäolo perheen kesken sekä lahjojen saaminen ja antaminen, keskiössä on myös ruoka. Ihmiset panostavatkin joulupöydän antimiin jopa satojen eurojen edestä. Pöydästä löytyy vähintään kinkkua, erilaisia laatikoita, graavilohta, rosollia ja riisipuuroa. Suklaata ei sovi myöskään joulusta unohtaa! Useimmat suomalaiset hölläävätkin joulun lähestyessä itsekuriaan ruoan suhteen oikein kunnolla. Tämä on oikea asenne – kerran vuodessa voi hyvällä omalla tunnolla höllätä ja nauttia! Jos kuitenkin haluaa tänä jouluna koittaa välttyä pahimmalta ähkyltä ja ikäviltä lisäkiloilta, kuinka tulisi toimia? Miten joulupöydästä voisi tehdä kevyemmän ja välttää näin ylimääräiset joulukilot?

Perinteinen joulupöytä

Tee päätös kevyemmästä joulusta

Aivan ensimmäinen askel kevyemmän joulun puolesta on oman ajatusmaailman muuttaminen. Me suomalaiset olemme monesti hyvin perinteisiä ja meidän voi olla vaikea luopua asioista. Joistakin asioista luopuminen on kuitenkin välttämätöntä, jos halutaan saavuttaa muutoksia. Joulun kohdalla luopuminen voi siinä mielessä olla helpompaa, että jouluja tulee lisää. Jos kevyempi joulu ei ole sinun juttusi, voit ensi jouluna palata vanhaan kaavaan. Kokeilemallahan se selviää! Kaikesta ei myöskään tarvitse luopua kerralla.

Kinkkua, kalkkunaa vai lammasta?

Kun päätös kevyemmästä joulusta on omassa mielessä tehty, tulee ryhtyä hommiin. Aivan ensimmäiseksi kannattaa luoda silmäys joulupöytään. Joulupöydän keventäminen onnistuu jo pienillä muutoksilla. Kaikesta ei siis missään nimessä tarvitse luopua!  Aivan ensimmäiseksi on hyvä miettiä, haluaako joulupöytään välttämättä ostaa juuri kinkun? Voisiko esimerkiksi kalkkuna tai lammas olla kokeilemisen arvoinen? Molemmat näistä sisältävät nimittäin joulukinkkuun verrattuna huomattavasti vähemmän rasvaa ja ovat näin kevyempiä vaihtoehtoja. Joululaatikoita ei myöskään ole pakko valmistaa täysmaitoon tai kermaan, myös kevyt maito ajaa asiansa. Jo näin pienillä seikoilla omasta joulupöydästä saa loihdittua huomattavasti kevyemmän niin halutessaan.

Kohtuus kaikessa, myös jouluherkuttelussa

Jos jouluherkuttelut hoidetaan esimerkiksi anoppilassa ja joulupöydän antimiin ei itse voi vaikuttaa, onnistuu keventäminen myös tällöin. Kiinnitä tällaisessa tapauksessa huomiota ennen kaikkea annoskokoihisi. Jouluna monella on tapana mättää jouluruokaa aivan ylitarpeidensa, josta seuraa varsin tukala olotila. Pidä siis kohtuus mielessäsi, kun kauhot jouluruokaa lautasellesi. Jos tarjolla on kinkun lisäksi esimerkiksi kalaa, kukaan tuskin huomaa, jos annostelet lautasellesi vain kalaa. Tällöinkin on kyse valinnoista. Usein kevyemmilläkin vaihtoehdoilla saa vatsansa täyteen. Jos kuitenkin rakastaa jouluruokaa yli kaiken, kaikkea voi ainakin koittaa ottaa lautaselle vain kohtuudella. Santsikierroksen voi myös jättää muille! Näin säästyy joulukilojen lisäksi myös epämukavalta ololta.

Joulun viettäminen kannattaa myös ruoan suhteen jossain välissä lopettaa. Monilla joulu saattaa syömisen osalta helposti venyä tammikuun ensimmäisille päiville asti. Jos nautit jouluherkkuja esimerkiksi vain jouluna ja joulupäivänä ja palaat Tapanin päivänä takaisin ruotuun, on joulu jo huomattavasti kevyempi. Suklaan napostelu pitkin joulukuuta ei tuo pidemmän päälle muuta kuin juuri niitä ei toivottuja ylimääräisiä joulukiloja!

Vaaka voi näyttää yllättäviä tuloksia joulun jälkeen

Pistäydy pihalla!

Jouluun kannattaa myös koittaa ujuttaa syömisen ja löhöilyn lisäksi hieman liikunnallisia aktiviteetteja. Pieni kävelylenkki pistää kropan pörräämään ihan uudella tavalla ja virkistää samalla myös mieltä! Jouluna nautitut herkut sulavat näin myös huomattavasti nopeammin. Kun kuluttaa sen minkä syö, ei liho. Tämän monimutkaisemmasta asiasta joulukilojen välttämisessä ei siis ole kyse. Vedä siis pipo korville ja suuntaa ulos! Jos ulkoilma ei houkuta, voit myös esimerkiksi vetää muutaman kymmenen minuutin kotijumpan oman kehonpainolla.

Uusi vuosi on taatusti paljon mukavampi aloittaa ilman turvonnutta etureppua ja raskasta oloa. Ylimääräisten joulukilojen välttäminen siis kannattaa.