Millainen on hyvä liikelahja 2000-luvulla?

Eräs yrityksen tapa muistaa asiakkaita ja/tai omaa henkilöstöään on yrityslahja – tai liikelahja.
Yrityslahja pyritään suunnittelemaan siten, että se on joko yrityksen omaa tuotantoa tai se jotenkin liittyy yrityksen toimintaan tai ainakin kuvastaa sitä. Aika usein valinta kuitenkin kohdistuu joko ajan puutteen tai jonkin muun resurssipulan vuoksi tavanomaisiin yritys- ja liikelahjoihin: mainoskyniin, pipoihin, yrityksen logoilla varustettuihin mukeihin, pyyhkeisiin jne. Yrityslahjoihin esimerkillisesti panostavan yrityksen liikelahjoissa on nähty vaivaa vastaanottajan harrastusten tai vapaa-ajan viettotapojen selvittämiseen. Tällaisten yritysten liikelahjat varmaan tullaan muistamaan ja todennäköisesti tällainen liikelahja poikinee yritykselle jatkossakin sympatioita ja yhteistyötä asiakkaan kanssa.

Aiemmin liikelahja annettiin asiakkaalle joululahjaksi, mutta nykyisin yritysvierailut, asiakastilaisuudet ovat tilanteita, joissa yrityslahjoja jaetaan. Myös kesälomailmoitukset, mikäli niitä lähetetään postitse, voivat sisältää jonkun loma-aikaan liitetyn liikelahjan: lippiksen tai t-paidan – luonnollisesti lähettävän yrityksen logolla varustettuna.

Mainoslahjojen uudet tuulet

Nykyisin liikelahjat pyritään suunnittelemaan myös siten, että sen näkyvyys on hyvä ja liikelahja on käytännöllinen. Takavuosina yrityksen logolla varustetut tulitikkurasiat ja tuhkakupit olivat varsin suosittuja yrityslahjoja, mutta tupakoinnin epäterveellisyyden vuoksi tällaiset liikelahjat ovat kokonaan kadonneet liikelahjavalikoimista. Silloin pelkästään liikelahjan näkyvyys työpaikoilla lienee ollut tärkein kriteeri. Nykyisin liikelahjojen näkyvyys myös vapaa-ajalla toimii erinomaisena yrityksen mainoskampanjana.

Vuosien myötä yrityslahjat/liikelahjat ovat myös tulleet arvokkaammiksi. Yrityslahjoja kohdennetaan valikoiden; golfaajille golf-palloja ja –lippiksiä, kalastajille puukkoja ja vieheitä jne. Oman osansa liikelahjojen valikoimiin ovat tuoneet erilaisten mobiilituotteiden lisävarusteet, kuten puhelinten suojakotelot, kuulokkeet ja tablettien kansiot.