Hedelmistä energiaa

Lisäenergiaa päivään hedelmillä

Aamupalan sanotaan olevan päivän tärkein ateria, ja ravitseva aamupala onkin usein avain hyvään, energiseen päivään. Välipalojen merkitystä aterioiden välissäkään ei tule silti unohtaa. Syömällä pienen välipalan silloin tällöin pidät energiatasosi korkeana aamusta iltaan. Raikkaat ja ravitsevat hedelmät ovat loistava lisä aamupalalle ja terveellinen välipala sellaisenaan. Hedelmä on helppo ottaa mukaan töihin ja harrastuksiin, ja se on taatusti paljon parempi vaihtoehto, kuin vaikkapa voileipä tai suklaapatukka. Hedelmissä on kuitenkin ominaisuuksiensa puolesta eroja, ja vaikka kaikki hedelmät ovat yleisesti ottaen terveellisiä, kannattaa toisia suosia ylitse muiden.

Omena

Etenkin syksyisin kotimainen omena on yksi parhaista vaihtoehdoista välipalaksi. Omena on

Omena
Omena

välipalana helppo, sillä sitä ei tarvitse, eikä kannatakaan kuoria. Suurin osa omenan mausta on juurikin kuoressa, ja sen sisältämät vitamiinit sijaitsevat suurilta osin aivan kuoren alapuolella. Omenat sisältävät vitamiinien lisäksi paljon flavonoideja, joiden on tutkittu ennaltaehkäisevän muun muassa diabetesta ja astmaa.

Banaani

Vaikka meillä ei koti-Suomessa kasvakaan banaaneja, on niitä aina supermarkettien hedelmäosastoilla saatavilla, ja banaani on suhteellisen edullinen hedelmä vuodenajasta riippumatta. Banaani on todella helppo välipala, sillä sen kuorimiseen ei tarvita mitään välineitä. Se on myös ruokaisa hedelmä, joten sen avulla näläntunne saattaa laantua helposti. Banaani sisältää paljon kaliumia, joka auttaa esimerkiksi pitämään verenpaineen alhaisena.

Sitrushedelmät

Sitrushedelmät, kuten appelsiinit, mandariinit ja greipit sisältävät paljon virkistävää C-vitamiinia. Monet sitrushedelmät ovat kaikkein mehukkaimmillaan talvella, jolloin niitä kannattaa syödä erityisen paljon. C-vitamiini on kuitenkin vesiliukoinen vitamiini, ja pysyäkseen terveenä olisi sitä saatava päivittäin, eli sitrushedelmät kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä ruokavaliota läpi vuoden. Sitrushedelmät ovat herkullisia sellaisinaankin, mutta voit esimerkiksi helposti puristaa niistä mehun, joka on täydellinen lisä ravitsevalle aamiaiselle.

Cantaloupe-meloni

Vaikka melonia ei voikaan popsia sellaisenaan, on esimerkiksi kotona valmiiksi pilkottu ja rasiaan pakattu cantaloupe-meloni helppo ja herkullinen välipala. Se pitää makeudestaan huolimatta sisällään lähes puolet vähemmän kaloreita kuin useimmat hedelmät, joten cantaloupe-meloni on loistava valinta välipalaksi myös ihmiselle, joka haluaa pudottaa painoaan. Cantaloupe-melonista löytyy paljon beta-karoteenia, jolla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Marjat

Marjat ovat luonnon omaa superruokaa, sillä pieneen kokoon on pakattu hämmästyttävän suuri määrä vitamiineja, antioksidantteja ja kuituja. Esimerkiksi mustikat, mansikat ja vadelmat ovat loistavia vaihtoehtoja. Kun poimit pakastimen täyteen marjoja kesällä, voit nauttia niistä koko talven, ja pakastemarjoista voit tehdä esimerkiksi herkullisia ja ravitsevia smoothieita.

Tomaatti

Tomaatti saattaa olla tämän listan yllättäjä, sillä useimmiten sitä pidetään vihanneksena, mutta se on itseasiassa hedelmä. Tomaatti sisältää suuria määriä lykopeeni-nimistä antioksidanttia, sekä se on hyvä C-vitamiinin lähde. Tomaatista löytyy myös paljon kuituja, mutta vain vähän kaloreita. Tomaatti on helppo haukkailla kokonaisena, eikä sitä tarvitse kuoria, joten se soveltuu välipalaksi aivan loistavasti.

Avokado

Avokadoja
Avokadoja

Myös avokado on hedelmä, vaikka se poikkeaakin koostumuksensa takia paljon muista hedelmistä. Avokado sisältää runsaasti hyviä rasvoja, joten se on erittäin terveellinen välipalavaihtoehto, joka myös pitää näläntunteen loitolla.

Jos lempihedelmääsi ei löytynyt tästä listasta, älä huoli, sillä se on myös varmasti mahtava välipala ja täynnä terveyttä edistäviä ja ylläpitäviä ominaisuuksia. Kun olet hedelmäostoksilla, kannattaa aina suosia kausituotteita. Kausituotteet ovat edullisia, mehukkaita ja tuoreita. Mikäli hedelmä ei mielestäsi ole riittävän täyttävä välipala, voit valmistaa hedelmistä esimerkiksi herkullisia smoothieita, joihin voit lisätä mielesi mukaan vaikkapa leseitä, jyviä, rahkaa tai soijamaitoa. Kun otat hedelmät osaksi jokapäiväistä ruokavaliotasi, tulet varmasti huomaamaan kuinka energiatasosi nousee ja mieli pysyy pirteänä koko päivän.